Christian Dior, geboren 21 januari 1905 in Granville, Frankrijk als tweede van vijf kinderen, verhuisde op jonge leeftijd met zijn familie naar Paris. Onder druk van zijn vader begon hij in 1925 aan zijn studie aan de ‘École des Sciences Politique’ met het doel om bij de diplomatieke dienst te gaan werken. Na zijn afstuderen in 1928 opende hij, met financiële steun van zijn vader, echter een kunstgalerie die in 1931 gesloten moest worden doordat zowel zijn moeder als zijn oudere broer overleden en zijn vaders zaak in grote financiële problemen kwam. Om de eindjes aan elkaar te knopen begon Dior zijn modeschetsen te verkopen en in 1935 kreeg hij een baan als illustrator bij het blad ‘Figaro Illustré’. Een paar jaar later kon hij aan de slag als designassistent bij de Parijse couturier Robert Piqguet. Lees meer..
Dit was echter van korte duur omdat een jaar later de tweede wereldoorlog uitbrak en Dior het leger in moest. Na de overgave van de fransen in 1940 ging Dior bij Lelong werken. Op 8 december 1946 richtte Dior zijn eigen modehuis op en maakte met het uitbrengen van zijn eerste collectie ‘Corolle’ meteen grote indruk. De term ‘New look’ was geboren en de rest is, zoals men zegt, geschiedenis. Tijdens een vakantie in Montecatini Italië is Dior op 52 jarige leeftijd overleden aan een hartaanval (zijn derde).
Dior is al snel na de oprichting van zijn modehuis begonnen met het (laten) ontwerpen van bijpassende sieraden voor zijn collecties. In 1948 opende hij in Duitsland een modehuis genaamd ‘Dior Costume Jewelry’ met sieraden geïnspireerd op de natuur, dieren-en bloemmotieven werden veel gebruikt. In 1950 nam Dior de Amerikaan Mitchell Maer in dienst om de produktie van ‘echte’ sieraden te verzorgen. In 1955 ging Dior samenwerken met Swarovski voor de ontwikkeling van de ’Aurora Borealis’ rijnstenen. In 1998 is de ‘echte’ sieraden divisie ‘Dior Joaillerie’ opgericht.
Dior werkte alleen samen met de crème de la crème van de sieradenmakers/ontwerpers voor zijn costume jewelry zoals Henry Schreiner (1 ontwerp in 1949) Louis Kramer (voor de Amerikaanse markt 1952-1956), Henkel & Grosse (1955-heden. Zij hebben het alleenrecht voor de produktie en verkoop van de lijn ‘Christian Dior Bijoux), Josette Gripoix, Mitchell Maer, Roger Scemama (alle drie in de 50er jaren), Roger Jean Pierre (tussen 1947 en 1958, directeur van het huis ‘Maison Francis Winter’)en last but not least Robert Goossens.
De meeste Dior sieraden zijn gemerkt. Hieronder enkele voorbeelden;
© 2024 www.bliinkt.nl - Powered by Shoppagina.nl